Др Слободан Јанковић

Председник СДС
Др Слободан Јанковић

Слободан Јанковић је рођен 10. децембра 1975. у Београду.

Запослен је као виши научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП), на коме ради од 2006. године. Његове главне области интересовања су блискоисточна политика, односи између великих сила и земаља Блиског истока и Северне Африке, блискоисточни мировни процес, италијанска политичка историја као и питање граница на Балкану.

Дипломирао је историју на универзитету Рома ТРЕ у Риму, магистрирао на универзитету Ла Сапијенца у истом граду и докторирао 2014. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Гостујући је предавач на Филолошком факултету Универзитета у Београду и на мастер студијама при Одељењу политичких наука Универзитета La Sapienza у Риму. Предавао је на теме Балканске политике, историје теорија Међународних односа и Мировних студија на Факултету политичких наука Дошиша Универзитета у Кјоту (Јапан) и на Универзитету Комениус (Comenius University) у Братислави, Словачка. Учествовао је у раду неколико научних пројеката.

Био је члан главног одбора и политичког савета Српског покрета Двери од 2012. до 2016. и Демократске странке Србије од 2017. до 2020. године.

Пре бављења науком, радио је у клипинг агенцији, бавио се редактуром текста, трговином и студентским пословима. Аутор је две научне монографије, више десетина научних чланака као и многих текстова у новинама и на интернету. Слободан је заступник и један од оснивача Српског демократског савеза.

Ожењен је Милицом и отац је троје деце.

Socials