САОПШТЕЊЕ СРПСКОГ ДЕМОКРАТСКОГ САВЕЗА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ

Српски демократски савез подсећа да је на данашњи дан 1995.године, уз дирекну помоћ НАТО, прећутну подршку међународне заједнице и срамно нечињење и ћутање званичног Београда извршено највеће етничко чишћење на територији Европе, након Другог светског рата. Бруталном војном акцијом, која је суштински заснована на насилном протеривању целокупног становништва Републике Српске Крајине, масовним убиствима, ликвидацијама цивила и ратних заробљеника, пљачком и паљењем десетина хиљада домова Срба у Крајини, Далмацији, Банији, Лици и Кордуну, избрисана је Република Српска Крајина. Подсећамо да нико није одговарао за бестијалне злочине над читавим народом на крају 20-тог века. Око 250.000 Срба протерано је из својих домова што представља највеће протеривање становништва – без преседана у Европи.

Српски демократски савез указује да акција „Олуја“ траје до  данашњих дана, онемогућавањем остваривања елементарних људских права Срба на територији Хрватске.

Годишњица пада Републике Српске Крајине не представља само подсећање на невине жртве, већ представља упозорење да борба за очување итереса Срба у Хрватској још увек није престала.

ПОДЕЛИТЕ

Оставите коментар

Ваша е-пошта неће бити јавна.